De Openbare Collegedag was een succes

klein  MG 6585

De kracht van de roman
Vier jaar leerstoel Literatuur en Samenleving Rotterdam


Op 4 november 2011 is het vierjarig bestaan van de leerstoel Literatuur en Samenleving gevierd, tevens werd de start ingeluid van een nieuwe periode van vier jaar literatuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De stad is uitgenodigd om deze dag van 16.00 uur tot 22.00 uur openbare colleges te volgen, over de vormgeving van de wereld door literatuur, in debatcentrum De Unie, Rotterdam.

Een goedgevuld programma

Het programma was gevuld met lezingen van Bas Heijne, die in is gegaan op zijn werk Echt zien: Literatuur in het mediatijdperk, socioloog en ‘radicaal denker’ Willem Schinkel, Jeanne Gaakeer specialist in het grensgebied literatuur en recht en Frans-Willem Korsten bijzonder hoogleraar Literatuur en Samenleving. De avond werd gemodereerd door journaliste en schrijfster Tracy Metz.

 

Tracey MetzJeanne Gaakeer

 

 

 

Een richtpunt voor de colleges was het werk van de Russisch-Amerikaans schrijfster Ayn Rand. Zij was een vormende figuur voor de vrije markt kapitalist en Nobelprijs winnend econoom Milton Friedman en had met haar boek Atlas Shrugged enorme invloed op Alan Greenspan. Greenspan was als vrije markt kapitalist jarenlang voorzitter van de FED en stond mede aan de basis van de laatste economische crisis.

Naar eigen zeggen was Rand de grootste filosoof ooit, maar ze schreef alleen literaire boeken, die vervolgens verfilmd werden. Ze stond met haar literaire werk aan de basis van de neoliberale golf die de laatste decennia over de wereld ging. Hierover schreef Hans Achterhuis zijn fascinerende De utopie van de vrije markt (Lemniscaat 2010).

De colleges richtten zich naar aanleiding van Rands werk op de relatie tussen literatuur en werkelijkheid (Heijne), literatuur en politiek (Schinkel), literatuur en recht (Gaakeer) en literatuur en filosofie (Korsten).

Lees hier het college van prof. dr. Jeanne Gaakeer: 'Recht, literatuur en het belang van inlevingsvermogen' (pdf-bestand).

Professor Frans Willem Korsten tijdens zijn lezing


 

 


foto's: Maaike Schets

 

publiek

 

Read More

Copyright Stichting Letteren en Samenleving Rotterdam © 2013. All Rights Reserved.